![](/media/lib/67/papryczki-eb584f077d17f27b0cd34dceaf0c91ae.jpg)
Chili zwalcza nadciśnienie
4 sierpnia 2010, 11:06Być może już wkrótce uzupełnieniem terapii nadciśnienia stanie się menu uwzględniające papryczki chili. Ich pikantny składnik, kapsaicyna, nie tylko dodaje bowiem smaku potrawom, ale i prowadzi do rozkurczu mięśni gładkich ścian naczyń krwionośnych. Odkrycie to zawdzięczamy Chińczykom, którzy prowadzili badania na szczurach z nadciśnieniem (Cell Metabolism).
![](/media/lib/116/n-kudzu-18b1315e5c66c4c70a373fe591eff9f4.jpg)
Kudzu w terapii alkoholizmu
18 maja 2012, 09:36Wyciąg z kudzu, inaczej ołownika łatkowatego, ogranicza spożycie alkoholu i może pomóc w walce z uzależnieniem.
![](/media/lib/186/n-manga-421dcc51060eee8a440dd52943eeae1d.jpg)
Zmienianie zwyczajów nastolatków mangą
11 lutego 2014, 13:06Pilotażowe studium przeprowadzane na Brooklynie pokazało, że kontakt z mangami promującymi jedzenie owoców znacząco poprawia wybór przekąsek.
![](/media/lib/99/n-orzech-wloski-a8f52770f71a09ccc938a7db68c235b2.jpg)
Orzechy włoskie pomagają spowolnić wzrost raka jelita grubego
13 maja 2015, 10:15Najnowsze badanie na myszach pokazuje, że dieta zawierająca orzechy włoskie może spowolnić wzrost guzów jelita grubego, wywołując zmiany w ekspresji komórek raka.
![](/media/lib/108/n-cisnieniomierz-1d752228a427fd3509b1e964a7b22a7b.jpg)
Szerokość geograficzna wpływa na ciśnienie krwi
19 maja 2016, 11:45Odległość, w jakiej ludzie mieszkają od równika, może wpływać na ich ciśnienie krwi.
![](/media/lib/149/n-salatka-f47bc3e97edfd99e032f1850bc5d9811.jpg)
Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników
10 października 2017, 10:34Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.
![](/media/lib/333/n-woda-o-smaku-wina-3e133fef33c18a74acd3d284f4e99709.jpg)
Woda o smaku wina? Dla chcącego nic trudnego...
21 grudnia 2018, 16:49W Hiszpanii powstała woda o smaku wina, która pozwala konsumentom cieszyć się wybornym smakiem bez ryzyka upojenia alkoholowego. Vida Gallaecia to efekt 2-letniej współpracy między Bodega Líquido Gallaecia i Narodowym Komitetem Badań Naukowych (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC).
![](/media/lib/392/n-mikrowlokno-0de42f9c1b9741f0eb99fa373a9aedc3.jpg)
Żyje w najgłębszym rowie oceanicznym na Ziemi, a i tak w jego jelicie znajduje się mikroplastik
10 marca 2020, 05:07W Rowie Mariańskim, najgłębszym rowie oceanicznym na Ziemi, znaleziono nowy gatunek obunoga. Jego łacińska nazwa Eurythenes plasticus nawiązuje do mikrowłókna tworzywa sztucznego, wykrytego w przewodzie pokarmowym (jelicie tylnym) jednego osobnika. Mikrowłókno stwierdzono w okazie z głębokości 6900 m. W ponad 83% (83,74%) przypominało ono PET, czyli poli(tereftalan etylenu).
![](/media/lib/20/1198149851_826031-4ec5b6bc30dea7de120c12fc1be17b22.jpeg)
Nadmiar nabiału w dzieciństwie zwiększa ryzyko nowotworu
20 grudnia 2007, 11:19Osoby, które w dzieciństwie jedzą dużo nabiału, jako dorośli częściej chorują na nowotwory odbytu.
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Co mogą słodzik z cukrem
22 grudnia 2009, 09:31Połączenie słodzików z cukrem wzmaga wydzielanie hormonu sygnalizującego sytość oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi (Diabetes Care).